REFLUX, GRGANIE , PÁLENIE ZÁHY
Vie znepríjemniť život jednotlivca.
Na fyzickej úrovni sa jedná o zápal žalúdka.
Podľa Tradičnej Čínskej medicíny ide o tzv. oheň v žalúdku.
Na psychickej úrovni ide o nesúlad medzi ústami a žalúdkom. Nestrávenie, neprijatie situácie. Vnútorný boj. Zadržané, nevypovedané slová zostávajú na úrovni žalúdka.
Spôsob liečenia je prijatie každej jednej situácie. Všetko má zmysel a svoju príčinu. Nebojovať.
Na fyzickej úrovni: Treba vylúčiť z jedálnička grilované, vyprážané, štipľavé a korenisté, múčne a mliečne jedlá.
Mesiac piť /3dcl/ teplého zeleninového vývaru ráno na lačno a večer 2 hodiny pred spaním. Treba jesť šťavnaté jedlá hlavne polievky.
1 mesiac pite čaj z medovky a z harmančeka: 3g harmančeka a 3g medovky sa zaleje s pol L horúcej vody, 10 minút sa lúhuje. Precedí a pije sa pomaly po dúškoch.
RECEPTY NA ZNÍŽENIE ŽALÚDOČNÉHO OHŇA
OVOCNÝ OSÚCH
SUROVINY:
2dcl pšena – zem
6dcl vody – voda
1 PL oleja – zem
hrsť hrozienok – zem
2 sladké jablká – zem
1 banán – zem
na hrot noža kardamón – kov
šťava z pol citróna – drevo
½ ČL Caro kávy – oheň
štipka soli – voda
1 PL trstinového cukru
POSTUP:
Zapekaciu formu vymastíme. Pšeno dôkladne premyjeme a dáme do formy. Posypeme hrozienkami, cukrom, kávou, citrónovou šťavou, kardamónom a soľou. Potom na kolieska nakrájaným banánom a očistenými na tenké plátky nakrájanými jablkami. Zalejeme s 6dcl vody. Dáme do studenej rúry. Pečieme na 200 °C 45 minút.
ÚČINKY:
Osúch okrem toho, že sťahuje oheň zo žalúdka ešte pomáha pri poobedňajšej únave, pri syndróme nepokojných nôh, pri cukrovke, keď sú lámavé nechty a vlasy, pri nádorovom ochorení, po užívaní ATB.
DLHO VARENÁ POSILŇUJÚCA POLIEVKA
SUROVINY:
40dkg mrkvy – zem
3 veľké zemiaky – zem
polovica zeleru – zem
2 petržleny – zem
1 paradajka – drevo
1 cibuľa – kov
3,5L vody – voda
1 ČL soli – voda
1 mrkva – zem, 1 biela reďkovka – kov
viazanička jarnej cibuľky – kov a petržlenovej vňate – drevo
POSTUP:
Zeleninu skúsime zohnať bio, ktorá nebola striekaná, pretože zeleninu nečistíme. Dobre ju vydrhneme. Vodu so soľou necháme zovrieť, a pridáme nakrájanú zeleninu. Varíme 1 hodinu na miernom ohni. Polievku precedíme, zeleninu vyhodíme. Ešte budeme potrebovať 1 mrkvu, 1 guľatú bielu reďkovku, 1 viazaničku jarnej cibuľky a 1 viazaničku petržlenovej vňate. Na panvici zohrejeme olej, pridáme na kolieska mrkvu, reďkovku, cibuľu. Potom to pridáme do vývaru a vrch posypeme vňaťami.
ÚČINKY:
Ukľudňuje žalúdok, slezinu, vyživuje telesné tekutiny, posilňuje energiu a Jin. Pomáha pri pooperačných stavoch, keď je veľký úbytok energie, po náročných športových výkonoch, pri celkovej vyčerpanosti.
BÉRCOVÉ VREDY
Ide o veľmi nepríjemné ochorenie, ktoré vie dosť znepríjemniť život človeka, ktorý tým trpí.
Podľa Tradičnej Čínskej Medicíny sa jedná o vlhkosť a teplo v organizme.
Na duchovnej úrovni sa človek ľutuje a často krát ho sprevádza pocit krivdy. V tomto prípade sa treba zbaviť negatívnych deštruktívnych emócií. Nikto z nás tu nie je na dovolenke. Všetci tu máme určité úlohy, ťažkosti, len nie každý to aj ukazuje navonok.
Z jedálnička treba vylúčiť: Cukor a celkovo sladkosti, múku a múčne výrobky, údeniny, mlieko a mliečne výrobky, alkohol, surové ovocie a surovú zeleninu, vyprážané a grilované jedlá. Mäso obmedziť na max 2x do týždňa. Do jedálnička treba zaradiť ryby /pripravené v rúre/, obilniny, strukoviny, hríby a huby.
Čaj z kukuričných vlasov: Hrsť kukuričných vlasov sa zaleje pol L horúcej vody. Nechá sa lúhovať 10 minút. Precedí sa a pije po dúškoch. Bez prestávky sa dá piť aj rok. Vylučuje vlhkosť.
Liečba si vyžaduje čas. Toto ochorenie nevzniká v priebehu pár týždňov a ani neodíde za pár týždňov. Chce to trpezlivosť a čas.
Veľmi účinná a nápomocná je slzovka obecná. Denná dávka je 3 PL. Slzovka sa vopred namočí do 1L studenej vody na noc. Ráno sa uvarí do mäkka. Trvá to cca 45 minút. Precedí sa. Na lačno sa vypije tá voda, v ktorej sa varila slzovka. Slzovku môžete osladiť ryžovým, alebo javorovým sirupom, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, na hrot noža kardamón, pol ČL Caro kávy, štipku soli a máte skvelé raňajky podľa 5 elementov. Uvarenú slzovku môžete použiť aj, ako prílohu.
Tradičná Čínska Medicína používa rôzne bylinné zmesi, tinktúry, čaje a odvary na liečenie bércových vredov. Ich možné použitie, nastavenie stravy podľa konštitúcie jednotlivca nastavuje terapeut.
PLNENÉ ŠAMPIŇÓNY
SUROVINY:
4 veľké šampiňóny
1 strúčik cesnaku
trochu čili
6 PL olivového oleja
10dkg mangoldu, keď nemáme, tak kel
1 PL čerstvého tymiánu, alebo 1 ČL sušeného
5dkg orechov na hrubo nakrájaných
soľ
štipka čierneho korenia
balzamikový ocot
POSTUP:
Zohrejeme rúru na 190° C. Na oleji opražíme cesnak, pridáme čili. Do plechu dáme papier na pečenie. Hríbiky potrieme zvonka aj zvnútra opečeným cesnakom s čili. Osolíme ich, posypeme ich čiernym korením a pečieme ich 15 minút. Medzitým mangold, alebo kel troška naparíme, vyžmýkame z nich vodu, pomiešame ich so zbytkom cesnakového oleja, pridáme tymián, soľ. Šampiňóny vyberieme z rúry, naplníme ich zeleninou, posypeme ich orechmi, a dáme naspäť do rúry na 10 minút. Keď to vyberieme z rúry, ešte to polejeme vlastnou šťavou. Podávame k nim batátové pyré, varenú šošovicu. Kto má slabé trávenie, k cesnaku si môže pridať trošku nastrúhaného čerstvého zázvoru.
ÚČINKY:
Odvádza, rozpúšťa hlieny zo sleziny a obličiek, posilňuje stred a tráviaci systém. Pomáha pri prechladnutí, pri soplíkoch, pri akné, keď sú hnisavé, zapálené, pri mokvavých ekzémoch.
KURACIE PRSIA NA ČÍNSKY SPÔSOB
SUROVINY:
600g kuracích pŕs
2 jarné cibuľky
1 mrkva
1 štipľavá paprika
1 kápia
1 žltá a 1 červená cibuľa
1dcl sójovej omáčky
1 KL solamylu
olej
soľ
POSTUP:
Kuracie prsia umyjeme, odblaníme a nakrájame na tenké pásiky. Takto pripravené mäso vložíme do misy, zmiešame s 2 PL sójovej omáčky a 2 PL oleja. Misu prikryjeme a približne na hodinu dáme do chladničky. Umytú a očistenú zeleninu nakrájame podobne ako mäso, na tenké pásiky. Po hodine vyberieme mäso z chladničky a na panvici ho opekáme približne 4 až 5 minút. Potom mäso z panvice vyberieme a na chvíľu ho odložíme bokom. Na panvicu dáme mrkvu, o chvíľku pridáme aj ostatnú zeleninu, cca ½ dcl sójovej omáčky a naspäť do panvice vložíme i mäso. V troche vody vymiešame do hladka solamyl, vlejeme do panvice, premiešame a všetko spolu ešte chvíľku podusíme. Hotové jedlo podávame s ryžou.
ÚČINKY:
Vyživuje Jin. Pomáha pri nedostatku krvi, pri únave.
OBLIČKY
Bolesť v krížoch, seknutie, opuchy, časté močenie, gynekologické problémy, zápal prostaty, tehotenská nevoľnosť v prvom trimestri, astma, a okrem týchto spomenutých ochorení, ešte veľa iných majú na svedomí slabé obličky.
Na duchovnej úrovni sú obličky spojené so vzťahmi. Môže to byť vzťah s blízkymi, susedmi, spolupracovníkmi, ale ráta sa sem aj vzťah so sebou.
Obličky sa doplňujú dlho, niekedy to trvá roky. Chce to dávku trpezlivosti a vytrvalosti. Obličky sa dajú oslabiť nesprávnou životosprávou, nadmernou fyzickou aktivitou, nadmerným sexom. V obličkách sa nachádza naša životodárna energia. Určuje našu kvalitu a dĺžku života. Pokiaľ obličky nie sú dostatočne silné, alebo ich dlhodobo oslabujeme, tak slezina nie je dobre vyživená a dochádza napr. k častému močeniu. Nadmerný smäd, nespavosť poukazuje na chýbajúci Jin obličiek. Časté močenie, zväčšená prostata je príznakom slabého Jangu.
CUKETA S PARADAJKAMI
SUROVINY:
50dkg zrelých paradajok
2 stredne veľké cukety
1 cibuľa
štipka čierneho korenia
1 strúčik cesnaku
1 ČL trstinového cukru
soľ
hrsť bazalky
1 PL oleja
1/2 ČL mletej červenej papriky
10dkg údeného ovčieho syra
POSTUP:
Cibuľu orestujeme na oleji, pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku, na kocky nakrájané paradajky a restujeme 5 minút. Potom pridáme na kocky nakrájanú cuketu, korenie, soľ a restujeme, kým cukina nie je jemne chrumkavá, ale podusená. Odstavíme a pred podávaním posypeme nastrúhaným ovčím syrom. Podávame s ryžou.
ÚČINKY:
Vyživuje Jin obličiek a Jin pečene. Pomáha pri anémií, pri nespavosti, pri vnútornej nervozite.
DLHO VARENÁ POSILŇUJÚCA POLIEVKA
SUROVINY:
40dkg mrkvy – zem
3 veľké zemiaky – zem
polovica zeleru – zem
2 petržleny – zem
1 paradajka – drevo
1 cibuľa – kov
3,5L vody – voda
1 ČL soli – voda
1 mrkva – zem, 1 biela reďkovka – kov
viazanička jarnej cibuľky – kov a petržlenovej vňate – drevo
POSTUP:
Zeleninu skúsime zohnať bio, ktorá nebola striekaná, pretože zeleninu nečistíme. Dobre ju vydrhneme. Vodu so soľou necháme zovrieť, a pridáme nakrájanú zeleninu. Varíme 1 hodinu na miernom ohni. Polievku precedíme, zeleninu vyhodíme. Ešte budeme potrebovať 1 mrkvu, 1 guľatú bielu reďkovku, 1 viazaničku jarnej cibuľky a 1 viazaničku petržlenovej vňate. Na panvici zohrejeme olej, pridáme na kolieska mrkvu, reďkovku, cibuľu. Potom to pridáme do vývaru a vrch posypeme vňaťami.
ÚČINKY:
Ukľudňuje žalúdok, slezinu, vyživuje telesné tekutiny, posilňuje energiu a Jin. Pomáha pri pooperačných stavoch, keď je veľký úbytok energie, po náročných športových výkonoch, pri celkovej vyčerpanosti.
SEZAMOVÁ KÁVA
SUROVINY:
3 PL čierneho sezamu – zem
2dcl vody – voda
1dcl mandľového mlieka – zem
podľa chuti med – zem
POSTUP:
Sezam opražíme na suchej panvici, pokiaľ nezačne jemne praskať. Necháme vychladnúť, pomelieme na kávovom mlynčeku. Dáme variť do 2dcl vody. Varíme 20 minút, precedíme, dolejeme mandľové mlieko, ochutíme medom /to, čo nám zostalo po precedení môžete dať do rannej ovsenej kaše/.
ÚČINKY:
Pomáha pri osteoporóze, pri predčasnému šediveniu vlasov, pri poruchách sluchu, pri kojení – zvyšuje tvorbu mlieka, pri nedostatku krvi, pri suchej pokožke, pri syndróme suchých očí, pri vyčerpanosti.
KAŠEĽ
Ošúpeme 1 hrušku a pokvapkáme medom. Necháme to chvíľu pôsobiť a konzumujeme. Uvoľní to kašeľ.
SKOROCELOVÝ SIRUP
Dáme variť 1dcl vody, keď voda zovrie, tak pridáme 1 PL skorocelu. Povaríme na miernom ohni 10 minút. Stiahneme a necháme vychladnúť. Precedíme, zohrejeme a rozpustíme v nej 3 PL medu.
Užívame po lyžičkách viac krát za deň. Držíme to v chladničke, lebo to rýchlo skysne.
BOLESŤ CHRBTA
Väčšinou sa za tým skrýva problém s močovým mechúrom. Do svojho jedálnička zaraďte zeleninový vývar a strukoviny, morské riasy a čaj zo slamihy piesočnej.
HEMEROIDY
Z chemicky neošetreného banánu odrežeme konce a dáme variť do pol L studenej vody. Varíme ho 45 minút. Vodu treba vypiť a banán zjesť aj s tou šupkou.
ZÁPAL PEČENE
Očistíme a nakrájame na drobno 1 baklažán. Do hrnca dáme 10dkg ryže, nakrájaný baklažán, 1 ČL sezamového oleja a podlejeme s pol L vody. Na miernom ohni varíme 45 minút /podľa potreby ešte dolejeme vodu/. Je to balzam na pečeňové problémy.
ANÉMIA – NEDOSTATOK ŽELEZA
HOVÄDZIE MÄSO NA ČERVENOM VÍNE
SUROVINY:
kúsok slaniny – voda
60dkg hovädzieho pliecka – zem
3 cibule na drobno – kov
1 strúčik cesnaku na drobno – kov
25dkg šampiňónov – zem
2 väčšie mrkvy – zem
2 PL špaldovej múky – zem
trochu čierneho korenia – kov
soľ – voda
hustá paradajková šťava, alebo 3 paradajky – drevo
2dcl červeného vína – oheň
tymián – oheň
1 bobkový list – kov
voda – voda
trochu malých zaváraných cibúľ – perličky – drevo
POSTUP:
Slaninku nakrájame na tenké pásiky, mäso odblaníme a nakrájame na kocky, hríby tiež nakrájame, mrkvu nakrájame na kolieska. Do hrnca pridáme najprv slaninku, keď sa pustí masť, tak slaninu vyberieme a do tej masti dáme mäso a opekáme, kým sa nezatiahne, osolíme vyberieme, a pridáme cibuľu, opražíme ju do sklovita, pridáme zeleninku, pridáme mäsko, koreniny, zalejeme to červeným vínom, a dusíme. Keď je mäso už mäkké, tak vrátime slaninku naspäť k tomu a zahustíme to so špaldovou múkou. Varíme to 2 hodinky. Nakladanú cibuľu tam dáme len 10 minút pred koncom.
ÚČINKY:
Vyživuje stred, harmonizuje, doplňuje energiu, dopĺňa krv, zohrieva a premieňa hlieny. Pomáha pri slabom trávení, pri hnačkách, pri únave, pri nechuti rozprávať, pri slabých končatinách, pri anémií, pri lámavých vlasoch a nechtoch.
ČAJ Z ANGELIKY ČÍNSKEJ
5g koreňa angeliky čínskej sa namočí do pol L studenej vody /použijeme varné sklo, alebo emailový hrniec, bylina nemá prísť do kontaktu s kovom/ na 15 minút. Potom sa varí 30 minút. Čaj sa má precediť cez umelohmotné sitko. Nesmie sa piť počas menštruácie. Nie je vhodný pre deti, tehotné ženy a kojace matky.